Kako do posla u Nemačkoj sa našom diplomom

Bez autora
Jul 24 2013

Lekari, medicinske sestre, IT stručnjaci, električari, mašinovođe iz Srbije koji znaju nemački jezik mogu naći zaposlenje u Nemačkoj pod istim uslovima i sa istim socijalnim pravima kao i državljani Evropske unije, zahvaljujući uvođenju plave karte u Nemačkoj. Poslodavci u Nemačkoj mogu da zaposle radnike iz zemalja van EU ako kandidat ima diplomu visokoškolske ustanove, ako je radni ugovor u skladu sa nemačkim pravom i ukoliko je godišnja bruto zarada stranog stručnjaka viša od 44.800 evra, odnosno 34.944 za struke u kojima najviše nedostaje radne snage. Visina plate je određena kolektivnim ugovorima, tako da je plata ista kao i za državljane te države.

Kako do posla u Nemačkoj sa našom diplomomLekari, medicinske sestre, IT stručnjaci, električari, mašinovođe iz Srbije koji znaju nemački jezik mogu naći zaposlenje u Nemačkoj pod istim uslovima i sa istim socijalnim pravima kao i državljani Evropske unije, zahvaljujući uvođenju plave karte u Nemačkoj.

Poslodavci u Nemačkoj mogu da zaposle radnike iz zemalja van EU ako kandidat ima diplomu visokoškolske ustanove, ako je radni ugovor u skladu sa nemačkim pravom i ukoliko je godišnja bruto zarada stranog stručnjaka viša od 44.800 evra, odnosno 34.944 za struke u kojima najviše nedostaje radne snage. Visina plate je određena kolektivnim ugovorima, tako da je plata ista kao i za državljane te države.

Od stranih IT stručnjaka i inženjera se ne zahteva priznavanje diploma. Priznavanje diploma je neophodno samo za određene profesije, kao što su lekari i taj proces se rešava u roku do tri meseca. U slučaju da diploma ne odgovara nemačkim zahtevima, moguće je obaviti dodatno usavršavanje ili nedostatke nadomestiti radnim iskustvom. Poseban uslov za strane državljane je znanje nemačkog jezika na nivou B2.

U posredovanju pri zapošljavanju u inostranstvu učestvuju Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i brojne privatne agencije koje imaju licencu za rad. Kandidati dobijaju dozvolu za rad i boravak u inostranstvu i zaključen ugovor o radu pre odlaska u inostranstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik